Leczenie - Osłabienie. Ospałość. Nieskoordynowane ruchy.
Layla - Pią Wrz 19, 2008 11:24
Bema, furosemid po to, aby nie zbierał się płyn w płucach. Moje "rozedmowe" chłopaki też musiały brać.
Anonymous - Pią Wrz 19, 2008 11:26
Unidoxu nie znam, moje szczury na zapalenie płuc dostawały zawsze Ronaxan, czasem z jakims drugim antybiotykiem.
Wydaje mi sie, że dostała dobre leki, na pewno nie za mało. Mogła dostac steryd, ale wet wie lepiej.
edit/
Unidox to doksycyklina. Wsio ok.
Bema - Pią Wrz 19, 2008 11:27
Off-Topic: | Layla, rozumiem - wiem coś o zalewaniu płuc (u ludzi), ale nie wiedziałam, że podaje się furosemid; człowiek uczy się każdego dnia..... |
Maga - Pią Wrz 19, 2008 11:30
Pytałam o steryd - wetka mówi, że to jeszcze nie ten moment. Jakby się pogarszało jesteśmy w kontakcie telefonicznym.
BTW Unidox nie jest drogi i dobrze rozpuszcza się w wodzie - to takie moje spostrzeżenia.
ntliee - Pią Wrz 19, 2008 13:16
moja wetka dała mi steryd, żeby w razie nagłego pogorszenia zrobić zastrzyk szczurkowi, więc może zapytaj się o taką możliwość? (o dziwo dałam radę, chociaż byłam przerażona perspektywą robienia zastrzyków, teraz już w ogóle się nie boję )
trzymam kciuki żeby szczurka z tego wyszła
Anonymous - Pią Wrz 19, 2008 16:09
zlosliwcy... sie czepiaja ekstremalnych sytuacji noo moze wet cos madrego wymysli a jak nie to nie wiem heheh codziennie czyszcze klatke a one i tak niedlugo utona
polegalu - Pią Wrz 19, 2008 23:58
Biedne Maleństwo będzie si
Cietrzew - Sob Wrz 20, 2008 15:09 Temat postu: obwisła skóra - odwodnienie Dziś zwróciłam uwagę,że Fryderyk ma znacznie bardziej obwisłą skórę od kolegi Pafnucego. Wydaje mi się,że może być to przyczyną odwodnienia. Poza tym szczur jest w nienagannej formie- jest ruchliwy (aż nadto), ciekawski, a jego sierść błyszczy i jest gładka. Nie ma wycieków porfiryny, w klatce nie zauważyłam śladów po jakiejkolwiek biegunce. W poidle jest woda i nie jest spragniony. Właściwie, to piją jej dość mało.
Na razie nic złego się nie dzieje, więc chciałam się dowiedzieć w jaki sposób mogę 'nawodnić' szczura? Na forum chomików radzą przymusowe pojenie wodą z cukrem i solą. Nie wiem czy to dobry pomysł. Może sam z siebie nie pije za wiele i powinnam np. dodawać mu czegoś smakowego do poidła, lub kupić arbuza? Co mogę mu podać, żeby zatrzymać wodę w organizmie ?
A może owa obwisła skóra jest u niego naturalna? Rozwija się wolniej niż jego kolega, ma ok. 3 miesięcy i pochodzi z giełdy,gdzie przeznaczony był raczej na karmę i mógł pochodzić z chowu wsobnego. Kilka tygodni temu wyleczyłam u niego świerzb. Nie wiem,czy to może mieć jakieś znaczenie w tej sytuacji.
Dodam,że w okolicy nie mam dobrego weterynarza i konsultacja lekarska łączyłaby się z opuszczeniem dnia szkoły, całodniową wycieczką i błądzeniem po Krakowie i jest raczej ostatecznością , więc na razie liczę na waszą pomoc i porady, tym bardziej,że poza tym nic mu nie dolega. Cały czas obserwuję.
LunacyFringe - Sob Wrz 20, 2008 15:46
Cietrzew, rozumiem , że skóra powoli wraca na swoje miejsce po naciągnięciu ? Bo jeśli tak , to to jest właśnie objaw odwodnienia. Wątpie , żeby pojenie na siłę cokolwiek dało. Warto byłoby przejść się do weta , abyt sprawdzić co powoduje odwodnienie organizmu. Bo ja nie słyszałam jeszcze o odwodnieniu bez przyczyny. Mały nie ma biegunek?
Myślę, że arbuz lub inne wodniste owoce to dobry pomysł. Spróbuj z tym
Anonymous - Sob Wrz 20, 2008 18:54
Popieram Lunacy. Dodam, że odwodnienie jest raczej groźne i osobiście nie traciłabym czasu na zbyt długie obserwacje "czy nie dzieje się gorzej/lepiej". Lepiej iść do weta i zaaplikować kroplówkę. A w domu możesz podawać wodę z solą, lub inaczej ciut soli przemycić.
Cietrzew - Sob Wrz 20, 2008 19:09
Zwyklej kuchennej?
No i jakie moga byc przyczyny odwodnienia jesli to na prawde odwodnienie?
Jestem przeziebiona i nie moge w najblizszy tydzien w takiej temperaturze spedzac 10godzin poza domem, chyba,ze ze szczurem byloby źle. Czytalam,ze odwodnienie u chomików moze byc spowodowane poczatkiem okresu grzewczego ??
Mały biega jak szalony po lozku i nie wydaje sie byc w zaden sposob chory.
Trudno powiedziec,czy skora wraca wolno na swoje miejsce. Niby tak,ale ona po prostu jest cala troche za luźna. Wydaje mi się,że ostatnio schudł, bo zaczęłam dawać im na siłę samą Naturę Szczura, której nie chcą ruszyć nawet gdy są głodne. Czy ten nadmiar może mieć coś wspólnego z tym,że schudł?
Anonymous - Sob Wrz 20, 2008 20:55
Cietrzew, tak, kuchennej. Sól zatrzymuje wodę w organizmie. Tylko malutko daj. Jeśli lubi ziemniaki gotowane, to posol je po prostu troszkę.
Jakie mogą być przyczyny odwodnienia nie wiem. Przychodzą mi do głowy tylko konkretne choroby, które w tym przypadku odpadają ze względów oczywistych.
Cietrzew - Sob Wrz 20, 2008 21:17
Wsadziłam dziś Fryderyka do osobnej transportówki i dałam mu mnóstwo sałaty, którą kocha, a także trochę kalorycznego jedzenia. Pafnucy jest znacznie wiekszy od niego mimo,że są w tym samym wieku bo jedyne co robi to je i śpi. Pomyślałam,że może wyżera wszystko co najlepsze koledze i lepiej będzie jeśli będę monitorować to co zjada Fryderyk. Dam mu słone paluszki, podtuczę i zobaczę,czy gdy przytyje i poje zieleniny, to jego wygląd się poprawi.
Inna sprawa,że mogę być nieco przewrażliwiona, a obwisła skóra jest np. rzeczą genetyczną... np. na zdjęciach u niektórych fuzzów jest bardziej widoczna niżu innych.
Layla - Nie Wrz 21, 2008 09:37
Cietrzew napisał/a: | dałam mu mnóstwo sałaty |
Nie dawaj sałaty, nie ma w sobie nic wartościowego, a wciąga metale ciężkie.
wuwuna - Pon Wrz 22, 2008 21:15
Cietrzew, moja Uoi dostawała Roboran H (była w podobnym stanie.Wet stwierdził u niej odwodnienie).
Jak byś chciała to ja mam mogłabym Ci użyczyć
|
|
|