To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Zarejestrowane hodowle - [SHSRP] Ulotka na temat szczurów i szczurów rodowodowych

AngelsDream - Nie Mar 10, 2013 19:25

L., ale nie zostały wprowadzone wszystkie. :roll:

Składniowe uwagi były jak najbardziej na miejscu.

L. - Nie Mar 10, 2013 19:27

Uwaga co do posiadania dwóch szczurów nie była składniowa :wink:
AngelsDream - Nie Mar 10, 2013 19:29

L., problem w tym, że to obecnie dyskusja o niuansach. Słowo tam albo dwa słowa gdzie indziej :| . Szkielet można "zakolorować", wkomponować w niego zdjęcia, etc.
Starsza Pani - Nie Mar 10, 2013 20:03

L. napisał/a:
Cytat:
I czy można mieć prośbę do hodowców, żeby uaktualniali swoje strony? Weszłam na jedną, a tam info że nowe mioty sa planowane na połowę roku 2012 ..

To już zalezy od hodowli i hodowcy. Nikt nie ma obowiązku posiadania strony internetowej i przymusu prowadzenia jej. Gdy to drugie wiąże się również z umiejętnościami obsługiwania takiego cuda.
Ja rozumiem idee posiadania strony i wiem, że przemawia ona tylko na korzyść mojej hodowli. Wiem też, że jak już się ktoś bierze za posiadanie takowej to po prostu wypadałoby ją aktualizować, ale nie mogę nikogo do tego zmusić.
Jednie co można zrobić to napisac prywatną wiadomość do danego hodowcy lub/i zwrócić uwagę mu na forum SHSRP.

No tak, ale jeśli ktoś w wyniku przeczytania ulotki wejdzie na stronę, która aktualizowana nie jest od dawna, co pomyśli o ulotce, która go na taką stronę odsyła?

AngelsDream - Nie Mar 10, 2013 20:05

Starsza Pani, dlatego np. hodowla nieaktywna w ogóle nie została umieszczona w spisie.
L. - Nie Mar 10, 2013 20:10

Starsza Pani, ja bym wtedy weszła na stronę innej hodowli.
Pyl - Nie Mar 10, 2013 20:12

L., a ja poszła do sklepu.
Asaurus - Nie Mar 10, 2013 20:22

Wersja z podziałem na dwie strony a4 do druku dwustronnego na kolorowym papierze:

I specjalnie dla Pyl, wersja kolorowa:

Co do zdjęć, przejrzałem to, co było podsyłane, niestety nic się nie nadaje w moim mniemaniu. Co do układu, to może o czymś nie wiem, ale te przymiarki, które widziałem były bardzo zgrubne i raczej nie obejmowały realnych marginesów, szpalt i składu. Wyraźnie widać, że trzeba:

albo wyciąć część tekstu,
albo zmniejszyć czcionkę (teraz jest 5mm)
albo zwiększyć rozmiar papieru
albo dać zdjęcia tylko na 1 i 3 stronie tak jak zaproponowałem
albo to zrobić zupełnie inaczej, od nowa

Tak czy inaczej, odpowiadając na pytanie, nie jest kolorowo i ze zdjęciami, bo nie mam żadnych sensownych zdjęć do wstawienia.

Co do poprawek, część wprowadziłem, część nie. Część tekstu sam poprawiłem w czasie tworzenia układu ulotki. Zostałem poproszony o pomoc i wypowiedź w temacie, powyższe pliki to moja wypowiedź w temacie. Chcecie - użyjcie, nie chcecie - olejcie i zróbcie po swojemu, nikt nie zakazuje, aby każdy zrobił swoją ulotkę, gotową do druku i żebyśmy razem wszyscy usiedli i wybrali najlepszą. Tylko nawet wtedy nie uda się dogodzić każdemu.

P.S. Na stworzenie powyższego zużyłem dzisiaj cały dzień, bo chciałem pomóc w słusznej sprawie...

Kasik - Nie Mar 10, 2013 20:32

W pierwszym zdaniu drugiej strony powinno być "co najmniej" ;)
L. - Nie Mar 10, 2013 20:32

Asaurus napisał/a:
Co do zdjęć, przejrzałem to, co było podsyłane, niestety nic się nie nadaje w moim mniemaniu.

A te , które SHSRP ma od Bel i Babyduck?

Mi się podoba to co dał Asaurus + jakby dorzucić zdjęcia (nawet tylko 2-3) to bedzie super.

NinaWi - Nie Mar 10, 2013 20:44

Nie wypowiadałam się wcześniej, ale śledzę uważnie dyskusję, więc pozwolę sobie wtrącić.

To, co umieścił Asaurus jest super. Ja nie widzę tam miejsca na zdjęcia, ewentualnie jedno, ale proste bez dużej ilości szczegółów, bo po prostu nie ma miejsca. Może zamiast zdjęcia jakaś grafika?

Generalnie uważam, że nie da zrobić ulotki bogatej merytorycznie i jednocześnie bogatej w zdjęcia. Takie cuda można wsadzić w folder na przykład albo na stronę internetową. Ta ulotka ma uczyć, a nie zachwycać. Jeżeli chcecie zdjęcia, teksty muszą być skrócone do haseł, a wtedy nie możemy mówić o przekazywaniu rzetelnej wiedzy. To nie jest ulotka zachęcająca do kupna szczura tylko do dbania o niego.

pszczoła - Nie Mar 10, 2013 22:01

Chcialabym sie wypowiedzieć, ale mam do dyspozycji tylko telefon inawet nie widzę propozycji Asaurusa :( wiec uwagi ode mnie będą jutro wieczorem...

Zdjęcia od Bel czy Babyduck nadają sie świetnie ale tylko na stronę tytulowa, bo nie są tematyczne. Myślałam ze zostało to już wyjaśnione. Natomiast licze ze jeszcze parę osób podesle swoje propozyc fot tematycznych.

Uważam również, ze ulotka owszem ma przekazywać wiedze ale musi byc ona przekazana w ładnym opakowaniu.

I wiem ze ni jestem adminem ale proszę o nerwy na wodzy ;)

mmarcioszka - Nie Mar 10, 2013 22:11

Uważam, że ulotka w wersji wrzuconej przez Asaurusa kompletnie nie zachęca do jej przeczytania. Rozumiem, że ma być swego rodzaju informatorem, a nie albumem zdjęć, ale jednak jakieś szczurki powinny się na niej znaleźć. Takie jest przynajmniej moje zdanie, jako osoby bezpośrednio nie zaangażowanej w pracę, a obserwatora ;)
Layla - Nie Mar 10, 2013 22:19

Cytat:
L., a ja poszła do sklepu.
Ja też. Nieaktualne strony internetowe maksymalnie mnie zniechęcają. Brak strony też.
Karena - Nie Mar 10, 2013 22:20

a dlaczego zdjęcia nie mogą iść na tło do tekstu?
Ulotka musi zachęcać wyglądem.
Tekst by mnie sam nie zachęcił do czytania.