To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Zarejestrowane hodowle - [SHSRP] Ulotka na temat szczurów i szczurów rodowodowych

pszczoła - Pią Mar 08, 2013 11:52

Cytat:
ZANIM SZCZURY

A może SZCZURZE PODSTAWY ?

Cytat:
Szczury to zwierzęta aktywne, ciekawskie oraz wymagające odpowiedniej dawki ruchu – także wybiegów. Wybiegi powinny odbywać się zawsze pod Twoim nadzorem, najlepiej tam, gdzie szczury nie będą miały dostępu do kabli lub miejsc, z których nie będziesz w stanie ich wyjąć.
Zanim przygarniesz szczury pod swój dach, kup odpowiednio dużą klatkę wraz z koniecznym wyposażeniem, zapas ściółki oraz jedzenia.

Ja bym dodała jeszcze, że są to zwierzęta które prowadzą nocny tryb życia, w dzień śpią a aktywne są wieczorami i nocą.

Cytat:
SZCZURY SĄ STADNE

Szczury są zwierzętami stadnymi, co oznacza, że trzeba posiadać dwa lub więcej jednej płci. Nie wierz w mity, według których samotny szczur lepiej się oswaja.
Jeśli nie masz warunków na przynajmniej dwa szczury, zrezygnuj Z NICH na rzecz zwierząt, które nie wymagają towarzystwa swojego gatunku.
Pamiętaj także, że szczury rozmnażają się przez cały rok, a w jednym miocie, po trzech tygodniach ciąży, samica może urodzić nawet dwadzieścia młodych. Z tego powodu NIE trzymaj RAZEM samców z samicami. .

Cytat:
SZCZURY POTRZEBUJĄ DUŻEJ KLATKI

Klatka szczurów powinna być odpowiednio duża. Minimalne wymiary klatki dla dwóch szczurów to 70/40/70 centymetrów. Szczury dorosłe osiągają spore rozmiary, więc muszą mieć odpowiednią przestrzeń, aby móc się w niej swobodnie obrócić i poruszać. Dlatego żaden wymiar klatki nie może być mniejszy niż 40 centymetrów.
Klatka, oprócz odpowiedniego rozmiaru, powinna także zostać urządzona w sposób zapewniający szczurom jednocześnie bezpieczeństwo i miejsca do odpoczywania czy zabawy.

Może dodać coś o „umeblowaniu” klatki? Hamaki, półki, koszyki itp.

Cytat:
SZCZURY WYMAGAJĄ ODPOWIEDNIEJ DIETY

Szczury to zwierzęta wszystkożerne, jednak wbrew obiegowej opinii nie mogą jeść wszystkiego, a ich dieta powinna być starannie dobrana i zróżnicowana.
Podstawą prawidłowej diety szczurów powinny być ziarna zbóż oraz inne produkty zbożowe, świeże i suszone warzywa, jak również zioła, owoce oraz niewielka ilość nietłustego mięsa.
Produkty przyprawione, solone, znacznie przetworzone, jak również słodycze czy kawa lub alkohol NIE mogą być podawane szczurom.
Na rynku znajdziesz szeroki wybór polecanych dla szczurów karm.

Cytat:
SZCZURY WYMAGAJĄ OPIEKI WETERYNARZA SPECJALIZUJĄCEGO SIĘ W LECZENIU GRYZONI

Taka luźna moja sugestia, nie musicie jej brać pod uwagę: te tytuły są bardzo „surowe”, może po prostu zatytułować je: ZDROWIE, CO JEDZĄ SZCZURY (lub po prostu DIETA).

Cytat:
SZCZURY – SKĄD JE WZIĄĆ?

SKĄD WZIĄĆ SZCZURY ?

Cytat:
SZCZURY – SKĄD CZERPAĆ INFORMACJE?

ŹRÓDŁA WIEDZY O SZCZURACH.

Cytat:
SZCZURY – SKĄD JE WZIĄĆ?

Podobnie jak w przypadku innych zwierząt domowych, czyli psów i kotów, szczury możemy adoptować od osób prywatnych lub stowarzyszeń albo kupić w hodowlach Ważne, aby umieć odróżnić prawdziwą hodowlę, sprzedającą zwierzęta z rodowodem i udokumentowanym pochodzeniem, od pseudohodowli.

Legalnie działającym na terenie Polski związkiem hodowców szczurów jest SHSRP i na jego stronie http://shsrp.pl/ można znaleźć spis legalnych hodowli.

Dodajmy o niekupowaniu szczurów w sklepach zoologicznych, pliiiis.

Pozostałe uwagi:
Pyl napisał/a:
- Wstęp, którego nijak nie umiem wpasować w koncepcję graficzną, stronę tytułową chciałabym jednak zachować "dziewiczą". Rozrzuciłam wstęp chwilowo na do dwóch rozdziałów, ale wiem, że do tego były uwagi - jestem otwarta na propozycje.

Wstęp wrzuciłabym na pierwszą stronę tekstu, nad stadnością. Najwyżej zmniejszy się czcionkę. I tak będzie to czytelne i widoczne (patrz ulotka fretkowa – umieścili tam bardzo dużo informacji).

Co do strony tytułowej, moje luźne hasła:
- SZCZUR jako zwierzę domowe
- SZCZUR w domu
- SZCZUR – mały przyjaciel
- SZCZUR – małe zwierzę o wielkim sercu
- Pokochaj SZCZURA
- Przygoda ze SZCZUREM
- Jak rozpocząć przygodę ze SZCZUREM

Pyl napisał/a:
- Informacja, że szczur nie nadaje się na prezent (i że jest żywą, czującą istotą...)?
- Informacji, że są dobre zasady łączenia?

ZA.

Cytat:
- wymiar klatki

Ten mniejszy.
Pyl napisał/a:
- "Szczury - skąd czerpać informację?" czy "Szczury - gdzie dowiem się więcej?"

ŹRÓDŁA WIEDZY O SZCZURACH :P

Pyl napisał/a:
- Przy temacie skąd wziąć szczury warto wskazać, że szczury do adopcji można znaleźć na forum.
- I może w stadności o tym, że kilkutygodniowe malce mogą zajść w ciążę?

ZA.

PLAKAT
I na koniec, pomóżcie wybrać hasła na plakat, muszę je przekazać osobie która zdeklarowała się zrobić je specjalnie, pod nasze założenia.
Moje propozycje:
+ „Jesteśmy stadne”
+ „Potrzebujemy odpowiednio dużej klatki” – w ogóle macie jakąś wizję jak przedstawić wiedzę o klatce na plakacie? Bo może wystarczy zdjęcie i hasło jako tytuł plakatu
+ „Nie kupuj – adoptuj” lub coś w tym stylu.

Z mojej strony na dzisiaj to tyle, wyjeżdżam na weekend więc dostęp do neta będę miała ograniczony, ale postaram się zaglądać ;)

[ Dodano: Pią Mar 08, 2013 11:59 ]
dopisek/

TERMIN NADSYŁANIA ZDJĘĆ TO PRZYSZŁY WEEKEND. ;)

Pyl - Pią Mar 08, 2013 20:25

Off-Topic:
Grunt to być normalnym. Widzę nowego maila w skrzynce, na szybko rzucam okiem na temat i czytam "Aleksandro, czy masz już stado?". Nadawca Allegro. Ja stado?!? Skąd oni wiedzą? :drap:
Zaglądam po raz drugi i jak byk "Aleksandro, sprawdź, czy czy masz już to wszystko?" no a poniżej maile o stadności szczurów... To się nazywa szybkie czytanie. Z niezrozumieniem :lol:

Vaco - Nie Mar 10, 2013 11:49

hop, hop? :)
Pyl - Nie Mar 10, 2013 11:50

Vaco, dzięki :kwiatek:

Sobota już minęła - rozumiem, że nikt więcej nie ma uwag do tekstu?

Nie żebym była złośliwa, ale brak uwag teraz jest równoznaczny z późniejszym nie-marudzeniem :>

AngelsDream - Nie Mar 10, 2013 12:14

SZCZURZE ABC

Szczury to zwierzęta aktywne, ciekawskie oraz wymagające odpowiedniej dawki ruchu.
Zanim przygarniesz szczury pod swój dach, kup odpowiednio dużą klatkę wraz z koniecznym wyposażeniem, zapas ściółki oraz jedzenia.

SZCZURY SĄ STADNE

Szczury są zwierzętami stadnymi, co oznacza, że trzeba posiadać dwa lub więcej jednej płci. Nie wierz w mity, według których samotny szczur lepiej się oswaja.
Jeśli nie masz warunków na przynajmniej dwa szczury, zrezygnuj ze szczurów na rzecz zwierząt, które nie wymagają towarzystwa swojego gatunku.
Pamiętaj także, że szczury rozmnażają się przez cały rok, a w jednym miocie, po trzech tygodniach ciąży, samica może urodzić nawet dwadzieścia młodych. Z tego powodu NIE trzymaj samców szczurów razem z samicami.

Klatka szczurów powinna być odpowiednio duża. Zalecane minimalne wymiary klatki dla dwóch szczurów to 60/40/60 centymetrów. Żaden wymiar klatki nie powinien być mniejszy niż 40 centymetrów.
Klatka, oprócz odpowiedniego rozmiaru, powinna także zostać urządzona w sposób zapewniający szczurom jednocześnie bezpieczeństwo i miejsca do odpoczywania czy zabawy.
Wybiegi szczurów powinny odbywać się zawsze pod Twoim nadzorem, najlepiej tam, gdzie szczury nie będą miały dostępu do kabli lub miejsc, z których nie będziesz w stanie ich wyjąć.

Szczury to zwierzęta wszystkożerne, jednak wbrew obiegowej opinii ich jadłospis powinien być starannie zaplanowany.
Podstawą prawidłowej diety szczurów powinny być ziarna zbóż oraz inne produkty zbożowe, świeże i suszone warzywa, jak również zioła, owoce oraz od czasu do czasu niewielka ilość nietłustego mięsa.
Produkty przyprawione, solone, znacznie przetworzone, jak również słodycze czy kawa lub alkohol NIE mogą być podawane szczurom.

Szczury zazwyczaj żyją nieco ponad dwa lata. W ciągu tego czasu mogą często chorować, więc wbrew powszechnej opinii, nie są to zwierzęta tanie w utrzymaniu.
Typowe choroby szczurów to m.in. zapalenia płuc, nowotwory, zapalenia ucha oraz choroby serca.
Aby Twoje szczury jak najdłużej cieszyły się dobrym zdrowiem oraz były leczone i diagnozowane w odpowiedni sposób, zawczasu zadbaj o kontakt do weterynarza specjalizującego się w leczeniu chorób gryzoni.

SKĄD WZIĄĆ SZCZURY?

Podobnie jak w przypadku innych zwierząt domowych, czyli psów i kotów, szczury możemy adoptować od osób prywatnych na forach internetowych lub stowarzyszeń albo kupić w hodowlach Ważne, aby umieć odróżnić prawdziwą hodowlę, sprzedającą zwierzęta z rodowodem i udokumentowanym pochodzeniem od pseudohodowli.
Jeśli masz wątpliwość, czy kupujesz szczura z hodowli, zapytaj o numer rejestracyjny hodowli lub sprawdź w spisie hodowców.
Legalnie działającym na terenie Polski związkiem hodowców szczurów jest SHSRP i na jego stronie http://shsrp.pl/ można znaleźć spis legalnych hodowli.
Ze względu na przeciętne warunki w sklepach zoologicznych odradzamy zakup zwierząt w takich miejscach.
Nigdy też nie kupuj szczura lub szczurów jako prezent dla kogoś.

SZCZURY – GDZIE DOWIEM SIĘ WIĘCEJ?

Dostępne na rynku książki, które są poradnikami chowu szczurów, często zawierają informacje przestarzałe lub pomijają istotne kwestie.
Z tego powodu, jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o szczurach, szukasz porady albo pragniesz podzielić się swoimi spostrzeżeniami, warto udać się na jedno z dwóch ogólnopolskich forów dotyczących szczurów.
http://forum.szczury.biz/
http://szczury.org/
Na forach internetowych znajdziesz także listę polecanych weterynarzy.
Dzięki rozmowom z doświadczonymi opiekunami szczurów możesz upewnić się, że szczury to zwierzęta właśnie dla Ciebie.

[ Dodano: Nie Mar 10, 2013 12:40 ]
Jeśli do jakichś uwag się nie odniosłam, to albo:
a) nie mam pomysłu jak to wkomponować w to, co już jest
b) albo uważam informację za zbytnie wnikanie w detale
c) albo nie wiem, co z nią zrobić;

Ogólnie, jeszcze przed składem Pyl i pszczółka mogą, jeśli uznają za stosowne to i owo odjąć lub dodać. Dodałam informację o sklepach, zmieniłam tytuły, rozbiłam wstęp, zmniejszyłam wymiar klatki, plus wprowadziłam kilka innych, drobnych poprawek.

Asaurus - Nie Mar 10, 2013 12:44

Pyl napisał/a:
Może niech się wypowiedzą osoby, które się do kwestii kolorystyki i projektu graficznego zgłosiły (Asaurus, pszczółka) + marketingowiec (Starsza Pani).

Robi się :]

AngelsDream - Nie Mar 10, 2013 12:45

Cytat:
Dzięki rozmowom z doświadczonymi opiekunami szczurów możesz upewnić się, że szczury to zwierzęta właśnie dla Ciebie.

Dzięki rozmowom z doświadczonymi opiekunami szczurów możesz upewnić się, czy szczury to zwierzęta właśnie dla Ciebie.

Tak też mogłoby być i chyba nawet lepiej brzmi.

AngelsDream - Nie Mar 10, 2013 12:56

Cytat:
SHSRP, czyli Stowarzyszenie Hodowców Szczurów Rasowych w Polsce

Działalność SHSRP ma na celu hodowlę szczurów rodowodowych, a także ich popularyzację jako pupili domowych. Wspólnym priorytetem wszystkich hodowców jest zdrowie oraz charakter szczurów. Kupując szczury rodowodowe, zyskujesz więc pewność co do doboru rodziców i dalszych przodków swoich zwierząt, ich odmiany, a także odpowiedniej socjalizacji maluchów od pierwszych dni.

ANAHATA RATTERY – Białystok - www.anahata-rattery.eu.interia.pl
EMERALD MOON – Olsztyn i Toruń - www.emerald-moon.pl
SUNRAT'S – Warszawa - www.sunrats.pl
WASZA WYSOKOŚĆ Z WUWUNIARNI - Warszawa – www.wuwuniarnia.eu

Kontakt: www.shsrp.pl www.shsrp.szczury.biz shsrp@wp.pl FB: SHSRP

Asaurus - Nie Mar 10, 2013 18:12

Treść i szpalta ulotki:

http://dl.dropbox.com/u/27696970/ulotka06.pdf

Starsza Pani - Nie Mar 10, 2013 18:50

AngelsDream napisał/a:
SZCZURZE ABC

Szczury to zwierzęta aktywne, ciekawskie oraz (nie "oraz" a "w związku z tym", bo pierwsze to cechy gatunku, a drugie to związane z tymi cechami wymagania) wymagające odpowiedniej dawki ruchu.

SZCZURY SĄ STADNE

Szczury są zwierzętami stadnymi, co oznacza, że trzeba posiadać dwa lub więcej jednej płci ("trzeba posiadać" nie brzmi dobrze, może lepiej "powinno się mieć co najmniej dwa szczury tej samej płci") lub . Nie wierz w mity, według których samotny szczur lepiej się oswaja.
Jeśli nie masz warunków na przynajmniej dwa szczury, zrezygnuj ze szczurów na rzecz zwierząt, które nie wymagają towarzystwa swojego gatunku.
Pamiętaj także, że szczury rozmnażają się przez cały rok, a w jednym miocie, po trzech tygodniach ciąży, samica może urodzić nawet dwadzieścia młodych. Z tego powodu NIE trzymaj samców szczurów razem z samicami.

Klatka szczurów powinna być odpowiednio duża. Zalecane minimalne wymiary klatki dla dwóch szczurów to 60/40/60 centymetrów. Żaden wymiar klatki nie powinien być mniejszy niż 40 centymetrów.
Klatka, oprócz odpowiedniego rozmiaru (opuśćmy to "oprócz odpowiedniego rozmiaru", bo nie ma związku z dalszą częścią zdania, a powinno, bo używamy "oprócz"), powinna także zostać urządzona w sposób zapewniający szczurom jednocześnie bezpieczeństwo i miejsca do odpoczywania czy zabawy.
Wybiegi szczurów powinny odbywać się zawsze pod Twoim (może "czyimś") nadzorem, najlepiej tam, gdzie szczury nie będą miały dostępu do kabli lub miejsc, z których nie będziesz w stanie ich wyjąć.

Szczury to zwierzęta wszystkożerne, jednak wbrew obiegowej opinii ich jadłospis powinien być starannie zaplanowany.
Podstawą prawidłowej diety szczurów powinny być ziarna zbóż oraz inne produkty zbożowe, świeże i suszone warzywa, jak również zioła, owoce oraz od czasu do czasu niewielka ilość nietłustego mięsa.

Szczury zazwyczaj żyją nieco ponad dwa lata. W ciągu tego czasu mogą często chorować, więc wbrew powszechnej opinii, nie są to zwierzęta tanie w utrzymaniu.
Typowe choroby szczurów to m.in. zapalenia płuc, nowotwory, zapalenia ucha oraz choroby serca.
Aby Twoje szczury jak najdłużej cieszyły się dobrym zdrowiem oraz były leczone i diagnozowane (diagnozowane najpierw, leczone potem - zmiana kolejności) w odpowiedni sposób, zawczasu zadbaj o kontakt do weterynarza specjalizującego się w leczeniu chorób gryzoni.

SKĄD WZIĄĆ SZCZURY?

Podobnie jak w przypadku innych zwierząt domowych, czyli psów i kotów, szczury możemy adoptować od osób prywatnych na forach internetowych lub stowarzyszeń albo kupić w hodowlach Ważne, aby umieć odróżnić prawdziwą hodowlę, sprzedającą zwierzęta z rodowodem i udokumentowanym pochodzeniem od pseudohodowli.
Jeśli masz wątpliwość, czy kupujesz szczura z hodowli, zapytaj o numer rejestracyjny hodowli lub sprawdź w spisie hodowców.
Ze względu na przeciętne warunki w sklepach zoologicznych odradzamy zakup zwierząt w takich miejscach.
Nigdy też nie kupuj szczura lub szczurów jako prezent dla kogoś.

SZCZURY – GDZIE DOWIEM SIĘ WIĘCEJ?

Dostępne na rynku książki, które są poradnikami chowu szczurów (nie mówi się :książki, które sa poradnikami" lepiej "poradniki chowu szczurów"), często zawierają informacje przestarzałe lub pomijają istotne kwestie.
Z tego powodu, jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o szczurach, szukasz porady albo pragniesz podzielić się swoimi spostrzeżeniami, warto udać się na jedno z dwóch ogólnopolskich forów dotyczących szczurów.
http://forum.szczury.biz/
http://szczury.org/
Na forach internetowych znajdziesz także listę polecanych weterynarzy.

[ Dodano: Nie Mar 10, 2013 12:40 ]
Jeśli do jakichś uwag się nie odniosłam, to albo:
a) nie mam pomysłu jak to wkomponować w to, co już jest
b) albo uważam informację za zbytnie wnikanie w detale
c) albo nie wiem, co z nią zrobić;

Ogólnie, jeszcze przed składem Pyl i pszczółka mogą, jeśli uznają za stosowne to i owo odjąć lub dodać. Dodałam informację o sklepach, zmieniłam tytuły, rozbiłam wstęp, zmniejszyłam wymiar klatki, plus wprowadziłam kilka innych, drobnych poprawek.

I czy można mieć prośbę do hodowców, żeby uaktualniali swoje strony? Weszłam na jedną, a tam info że nowe mioty sa planowane na połowę roku 2012 ...

L. - Nie Mar 10, 2013 19:08

Cytat:
I czy można mieć prośbę do hodowców, żeby uaktualniali swoje strony? Weszłam na jedną, a tam info że nowe mioty sa planowane na połowę roku 2012 ..

To już zalezy od hodowli i hodowcy. Nikt nie ma obowiązku posiadania strony internetowej i przymusu prowadzenia jej. Gdy to drugie wiąże się również z umiejętnościami obsługiwania takiego cuda.
Ja rozumiem idee posiadania strony i wiem, że przemawia ona tylko na korzyść mojej hodowli. Wiem też, że jak już się ktoś bierze za posiadanie takowej to po prostu wypadałoby ją aktualizować, ale nie mogę nikogo do tego zmusić.
Jednie co można zrobić to napisac prywatną wiadomość do danego hodowcy lub/i zwrócić uwagę mu na forum SHSRP.

Asaurus - Nie Mar 10, 2013 19:11

Starsza Pani, naniosłem Twoje poprawki.

Potrzeba zdjęć na pierwszą i trzecią stronę, tam gdzie jest wolne miejsce. Takie, żeby można było łatwo wyciąć same szczury z tła, czyli na jednolitym, jasnym tle, zdjęcia oczywiście ostre i w dużej rozdzielczości.

L. - Nie Mar 10, 2013 19:13

Starsza Pani napisał/a:
("trzeba posiadać" nie brzmi dobrze, może lepiej "powinno się mieć co najmniej dwa szczury tej samej płci")

powinno daje pozwolenie na nieposiadanie dwóch.
bo powinno = dobrze by było, ale nie ma przymusu
trzeba = to jedyne właściwe rozwiązanie, jeśli nie mam dwóch postępuję źle

Starsza Pani napisał/a:
Wybiegi szczurów powinny odbywać się zawsze pod Twoim (może "czyimś")

ja uważam, że Twoim brzmi lepiej, bardziej przemawia.
Ty chcesz mieć szczury = Twoja odpowiedzialność
czyimś daje możliwość zrzucenia odpowiedzialności na kogoś innego.

Starsza Pani napisał/a:
(nie mówi się :książki, które sa poradnikami" lepiej "poradniki chowu szczurów"),

druga forma jest poprawniejsza, ale moim zdaniem pierwsza bardziej przemawia do laika.

Pyl - Nie Mar 10, 2013 19:16

Asaurus, a czemu zdjęć chcesz mniej niż było planowane? To po kiego grzyba były wcześniejsze przymiarki i cyzelowanie tekstów "pod wymiar", dzielenie na strony, wydzielanie głównych tematów, żeby teraz to zamienić w czarno-białą gazetę? Pierwotne założenie było proste - to ma być kolorowa i przyciągająca wzrok ulotka.
Wysiadam.
Dziś się nie będę wypowiadać.

L. - Nie Mar 10, 2013 19:22

a ja się nie zgadzam ze wszystkimi poprawkami Starszej Pani.
i nie podoba mi się to, że zostały one jednogłośnie wprowadzone.