To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Zarejestrowane hodowle - [SHSRP] Ulotka na temat szczurów i szczurów rodowodowych

AngelsDream - Czw Mar 07, 2013 19:37

Mao napisał/a:
Nie dublowałabym adresów for, bo to troszkę może trącić wciskaniem for, a nie ich poleceniem Ja bym to widziała tak:

Jestem za.

Ebia - Czw Mar 07, 2013 21:14

AngelsDream napisał/a:
Mao napisał/a:
Nie dublowałabym adresów for, bo to troszkę może trącić wciskaniem for, a nie ich poleceniem Ja bym to widziała tak:

Jestem za.
JA również popieram

NA tytuł ulotki po głowie krążą mi hasła typu "Szczur w pigułce", "Podstawowa wiedza szczurzego amatora", "Kompendium wiedzy o szczurach", tylko nie wiem, czy nie są zbyt "oklepane" :roll: Chociaż nie wiem, czy trzeba szukać nowego tytułu, bo Twój pomył Pylku jest naprawdę fajny :)

EDIT:
Zapomniałabym. Z punktu widzenia laika, który szczury ma zaledwie od roku, pamiętam jak to było, gdy zaczęłam czytać forum i wybierać klatkę. Optymalne były dla mnie wymiary 60x40x60, czytając 70-40-70 nieco się oburzałam i zniechęcałam.. W efekcie końcowym i tak kupiłam większą opcje, ale rozpracowanie tego trochę mi zajęło ;) Myślę, że reakcja sporej grupy osób może być podobna

Pyl - Czw Mar 07, 2013 21:27

Ebia napisał/a:
bo Twój pomył Pylku jest naprawdę fajny :)
E? Ale który? Bo ja tekstów w zasadzie nie proponowałam :drap:
Ebia - Czw Mar 07, 2013 21:40

Tytuł, który wpisałaś w pliku: "Nie taki szczur straszny jak go malują" ;)
Pyl - Czw Mar 07, 2013 21:46

A! Boryna! Ja go tak nieco przypadkowo wpisałam, traktując jako wizualizację a nie treść - jak większość tekstów.
Ale skoro ja za teksty nie odpowiadam to niech ktoś inny zdecyduje jak się ma tytułować nasza ulotka :P

[ Dodano: Czw Mar 07, 2013 22:20 ]
I jeszcze - przy temacie skąd wziąć szczury warto wskazać, że szczury do adopcji można znaleźć na forum.

[ Dodano: Czw Mar 07, 2013 22:21 ]
I może w stadności o tym, że kilkutygodniowe malce mogą zajść w ciążę?

Kasik - Czw Mar 07, 2013 22:46

AngelsDream napisał/a:
jak również zioła, owoce oraz niewielka ilość nietłustego mięsa.
Nie wiem, jak Wam, ale mi to troszkę nie pasuje... Wydaje mi się, że osoba niedoświadczona może to nadinterpretować i dawać mięso nawet codziennie, jak myślicie?
Ebia - Czw Mar 07, 2013 23:13

Ja przez chwilę myślałam o wymienieniu konkretnych polecanych karm, o ile producenci wyraziliby zgodę i np. wspomogli w zamian finansowanie ulotek.. tylko nie wiem, czy to nie jest zbyt daleko idąca idea, bo czasu w sumie dość mało :roll:
AngelsDream - Czw Mar 07, 2013 23:15

Ja tylko nadmienię, że im bardziej "niezależna" ulotka, tym moim zdaniem lepiej.
Pyl - Czw Mar 07, 2013 23:23

Dobra, przy okazji aktualizacji projektu przejrzałam padające ostatnio propozycje i nie obsłużone / do dyskusji pozostały:
- Wstęp, którego nijak nie umiem wpasować w koncepcję graficzną, stronę tytułową chciałabym jednak zachować "dziewiczą". Rozrzuciłam wstęp chwilowo na do dwóch rozdziałów, ale wiem, że do tego były uwagi - jestem otwarta na propozycje.
- Informacja, że szczur nie nadaje się na prezent (i że jest żywą, czującą istotą...)?
- Informacji, że są dobre zasady łączenia?
- Starsza Pani: "Dołożyłabym do ulotki info o tym jakie szczury są fajne i zdjęcia brojących szczurów (np na ostatniej stronie ulotki zdjęcia szczurów czy verbatimy z właścicieli z nickami z forum), tak, żeby zmiękczyć suche twarde informacje z ulotki. I żeby zachęcić do wejścia na forum." Tylko gdzie?
- wymiar klatki
- tekst dot. SHSRP
- "Szczury - skąd czerpać informację?" czy "Szczury - gdzie dowiem się więcej?"
- Przy temacie skąd wziąć szczury warto wskazać, że szczury do adopcji można znaleźć na forum.
- I może w stadności o tym, że kilkutygodniowe malce mogą zajść w ciążę?
- Tytuł całej ulotki

Załączam kolejną wersję projektu. Zdjęcia nadal przypadkowe, teksty w miarę z ostatniej wersji AD (żeby sprawdzić czy się zmieścimy - znów ucięłam tekst o książkach), poprawiłam też proporcje ulotki na zgodne z rzeczywistością. Zmniejszyłam też odrobinę czcionkę - z żalem, ale inaczej się nie mieścimy. Na stronie SHSRP chciałabym jeszcze wrzucić zdjęcie-szlaczek z maluszkami, najlepiej w ciepłych kolorach np. odcieniach brązu.

Ebia - Czw Mar 07, 2013 23:29

Być może tak jest, nie znam obecnego planu pokrycia kosztów druków. Dlatego napisałam przez pryzmat doświadczenia z konferencjami, przy których szuka się sponsorów. Są oni wtedy wymienieni w ulotce, a jeśli są niezwiązani z tematem, np. drobniejszym drukiem w rogu plakatu.
Pomyślałam o relacji typu: drukujemy np. 1000 ulotek z Waszą nazwą. Nie trzeba wiązać się z daną firmą na stałe, a odbiorcy mają konkretne rozwiązanie podstawowej diety.

Może pomysł nie jest dobry, ale chciałam się podzielić. A nóż za którymś razem wymyślę coś pożytecznego :mrgreen:

Pyl - Czw Mar 07, 2013 23:35

Ebia, może przy kolejnej, bardziej rozbudowanej ulotce będziemy myśleć. Na tej już miejsca nie ma ;) A i czasu i chęci w dyskusję ze sponsorami też mało. A niezależność jest w cenie.

[ Dodano: Czw Mar 07, 2013 23:42 ]
I jeszcze jedno - czy ktoś rozmawiał z adminami z orgów o umieszczeniu linku do ich forum?

[ Dodano: Pią Mar 08, 2013 00:25 ]
W porozumieniu z AD i mając na uwadze stan prac proponuję dokończenie i zamknięcie tematu treści ulotki do końca tego weekendu.
W związku z tym o konstruktywne uwagi prosimy najpóźniej do soboty do końca dnia :kwiatek:

L. - Pią Mar 08, 2013 08:24

Ebia napisał/a:
o ile producenci wyraziliby zgodę i np. wspomogli w zamian finansowanie ulotek..

niestety w przypadku szczurów, jak i podobnych gryzoni producenci karm chętnie dadzą karmy i akcesoria, ale nie chcą wspierać funduszowo.

Pylku, rozumiem, że te kolory na ulotce to robocze, czy Ty byś takie chciała?
Bo ja wciąż twierdzę, że lepiej czyta się czarne na białym - a te kolory.. no cóż.. to zależy od gustu, a gusta są różne.
W części SHSRP dałabym po prostu zielony pasek.
Tekst dostaniesz do konca tygodnia, bo nie wiem skad brałaś hodowle - ale np. Abraxas juz całe wieki nie działa ;p
edit: A. Z ulotki ;p - dam nawet adres strony nie jest juz aktualny

cornflakegirl - Pią Mar 08, 2013 08:41

Wydaje mi się, że wersja
AngelsDream napisał/a:
Aby Twoje szczury jak najdłużej cieszyły się dobrym zdrowiem oraz były leczone i diagnozowane w odpowiedni sposób, zawczasu zadbaj o kontakt do specjalizującego się w leczeniu chorób gryzoni weterynarza.

jest w zupełności wystarczająca :) Nie róbmy z ludzi kompletnych idiotów :) Niestety to ulotka, musi być krótko zwięźle i na temat.

L. - Pią Mar 08, 2013 09:12

Co do ulotki to, w wersji graficznej, część o SHSRP ja bym widziała następująco:
http://www.shsrp.pl/grafika/v1.jpg

Chce się jeszcze upewnić, że musimy się w jednej kratce zmieścić wraz z SZCZURY – SKĄD CZERPAĆ INFORMACJE?

Pyl - Pią Mar 08, 2013 11:38

L., do kolorów nie jestem jakoś bardzo przywiązana, choć odstrasza mnie zimna kolorystyka (a czarne na białym jest zimne, nawet dodatek odrobiny shsrpowej zieleni nie pomoże, bo też ciepły nie jest).
Może niech się wypowiedzą osoby, które się do kwestii kolorystyki i projektu graficznego zgłosiły (Asaurus, pszczółka) + marketingowiec (Starsza Pani). To ważne, bo zdjęcia "produkują" się w jakiejś określonej kolorystyce.

Odnośnie mieszczenia na stronie się to obawiam się, że tak - SHSRP razem ze źródłami informacji o szczurach (z tym, że skróciłam je w stosunku do wersji AD).

I grzecznie czekam na tekst :kwiatek: