To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Leczenie - Kłopoty skórne

manka007 - Nie Lip 07, 2013 13:16

Polećcie coś łagodzącego na swędzenie dla ogonka
Karena - Nie Lip 07, 2013 13:38

manka007, a przeczytałaś chociaż temat?
sosad - Śro Sie 07, 2013 18:42
Temat postu: Szczurek - drapię się, nosek we krwi
Witam,

Mam problem z jednym ze szczurków. od jakiegoś czasu dość często się drapie, ma nosek we krwi wraz z uszkami - to wynika z mycia się (prawdopodobnie przenosi krew z nosa na uszy). Na pleckach ma brudną skórę (żółty) widać bo ten kolor przebija się przez sierść. Podobnie jest z ogonem jest bardzo brudny i ma tak jakby łuski, które po ze skrobaniu delikatnym schodzą. Stosuję ściółkę kocią od zawsze tą samą (raz przez chwilę używałem czegoś taniego ;/ ) oraz karmę .Czy to mogą pasożyty typu wszoły? Nie chce iść do weta bo jakiś czas temu mi uśmiercił taki jeden szczura i mam urazę. Uprzejmie proszę o radę.

Pozdrawiam

Karena - Śro Sie 07, 2013 18:57

sosad, Skąd jesteś? Może będziemy w stanie wskazać Ci polecanego 'szczurzego' weterynarza.
Możesz wstawić zdjęcia na których widać opisane przez Ciebie objawy?

mmarcioszka - Śro Sie 07, 2013 19:00

sosad, skąd jesteś?
Na forum jest lista polecanch weterynarzy, którzy znają się na szczurach.

Łuski na szczurzym ogonie to norma, tak jest zbudowany ;)

Co do krwi z nosa - jest to zapewne porfiryna (zajrzyj tutaj: http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=898 )

Temat o drapaniu się jest tutaj: http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=12884

O pasożytach zewnętrznych możesz poczytać tu: http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=889

Brudne, żółte plamy na ciele i również ogonie mogą być wynikiem spania, leżenia w moczu i nie mycia się.

sosad - Śro Sie 07, 2013 19:41

Co do miejsca zamieszkania to Koszalin,a co do zdjęć to postaram się zrobić później.
mmarcioszka - Śro Sie 07, 2013 20:18

sosad, tutaj jest polecany wet z Koszalina, tyle że dość dawno temu ktoś się wypowiadał : http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=1910 , może nabrał więcej doświadczenia.
smeg - Czw Sie 08, 2013 12:40

W jakim wieku jest szczurek? Samce w okresie dojrzewania (6-8 miesięcy) często mają problemy hormonalne, których skutkiem jest łupież i żółta skóra. Jeśli pojawią się też problemy z agresją, warto pomyśleć o kastracji, która zmniejszy pokłady testosteronu ;) Na forum szczury.org znalazłam też informację o polecanych weterynarzach: dr Kolman z Radzikowa i dr Monika Woźniak z lecznicy na ul. Franciszkańskiej (opinie z 2011 roku).
Itu - Sob Sie 24, 2013 17:38

Jedna z moich szczurek ma takie coś na uszkach:

Kiedyś miała dokładnie to samo, posmarowaliśmy jej Hydrocortisonum (zalecenie weta) i pomogło, jednak teraz znów jej wróciło.
Nie pamiętam, co weterynarz mówiła na temat tych uszek, o ile w ogóle coś mówiła, a nie mam możliwości teraz z nią iść.
Szczurka nie drapie się po uszkach, w ogóle jej to nie przeszkadza. Martwi mnie to tym bardziej, że reszta też to ma, ale w o wiele mniejszym stopniu i jest to mało widoczne. Żadna nie ma ubytku, uszka są ładnie zaokrąglone.

Mógłby mi ktoś powiedzieć, skąd to się bierze, czemu wróciło i co to właściwie jest? I czy kontynuować smarowanie Hydrocortisonem czy lepsze by było co innego?

mmarcioszka - Sob Sie 24, 2013 22:36

Itu, to mi wygląda na świerzb.
Konieczna jest szybka wizyta u weta, ze wszystkimi szczurami niestety, bo to dziadostwo strasznie się roznosi.

Itu - Sob Sie 24, 2013 22:43

A jeśli jeszcze mogę wiedzieć - skąd taki świerzb się bierze?
mmarcioszka - Sob Sie 24, 2013 22:54

Itu, o świerzbie, poczytaj tutaj: http://forum.szczury.biz/...light=%B6wierzb
Mogła go złapać ze ściółki. Jeśli już kiedyś miała świerzb możliwe, że nie został wyleczony. Przy świerzbie należy leczyć całe stado (np.Iwermektyną) i dokładnie odkazić wszystko, z czym szczury miały kontakt - klatka, akcesoria, a także np. dywan, jeśli na nim mają wybiegi.

Itu - Nie Sie 25, 2013 09:52

Po wczorajszym smarowaniu Hydrocortisonum Fasola nie ma ani śladu po strupkach.
Myślę więc, że można świerzb wykluczyć?
Sama weterynarz kiedyś stwierdziła, że to świerzb nie jest.

hekatomba - Nie Sie 25, 2013 13:17

Itu napisał/a:
Myślę więc, że można świerzb wykluczyć?

Niekoniecznie. O ile wiem, hydrokortyzon jako steryd ma działanie jedynie przeciwświądowe, więc złagodził objawy (szczur przestał się drapać, dlatego zniknęły strupki), ale nie wyeliminował przyczyny, czyli pasożyta. W przypadku świerzbu weterynarze bardzo często zalecają kurację iwermektyną.
Cytat:
Sama weterynarz kiedyś stwierdziła, że to świerzb nie jest.

Skoro nie świerzb, to jak brzmiała diagnoza Twojej wetki?

Itu - Nie Sie 25, 2013 14:16

hekatomba, szczurek się nie drapał.

Napisałam już, że nie jestem w stanie przypomnieć sobie diagnozy wetki, bo byliśmy u niej z tym dawno, a teraz nie ma możliwości tam iść, bo dziewczynki są w innym mieście. Niestety, w małym i nie wiemy, czy znajdzie się tam jakiś szczurzy weterynarz. Jeśli nic nie zdziała, to pojadę z nimi u siebie w mieście, bo niedługo do mnie przyjadą.

Edit.
Dla pewności powtórzę jeszcze - szczur nie ma żadnych ubytków w uszach, choć na zdjęciu tak to może wyglądać. Uszka ma ładne, zaokrąglone, nieposzarpane.