To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Zarejestrowane hodowle - [SHSRP] Ulotka na temat szczurów i szczurów rodowodowych

Pyl - Czw Mar 07, 2013 01:04

AngelsDream napisał/a:
przynajmniej dwa lub więcej jednej płci
Albo "przynajmniej" albo "lub więcej" ;)

AngelsDream napisał/a:
SZCZURY SĄ STADNE
Szczury są zwierzętami stadnymi, co oznacza, że trzeba posiadać przynajmniej dwa lub więcej jednej płci. Nie wierz w mity, według których samotny szczur lepiej się oswaja. Jeśli nie masz warunków na przynajmniej dwa szczury, zrezygnuj ze szczurów na rzecz zwierząt, które nie wymagają towarzystwa swojego gatunku.

SZCZURY POTRZEBUJĄ DUŻEJ KLATKI
Klatka szczurów powinna być odpowiednio duża. Minimalne wymiary klatki dla dwóch szczurów to 70/40/70 centymetrów. Żaden wymiar klatki nie może być mniejszy niż 40 centymetrów.
Te dwa punkty bym jednak rozbudowała. To kluczowe kwestie, mamy na nie po stronie i warto wykorzystać przestrzeń.

Odnośnie stadności - może jednak warto dodać, że nie należy trzymać szczurów w parach i podać jako argument informacje o liczności miotów i szybkim okresie dojrzewania. To jedna z ważniejszych informacji, których mi brak w ulotce i która powoduje sporo "wpadkowych" miotów.

Odnośnie klatki - czemu (i gdzie - jakoś w przestrzeń?) wypadł kawałek o wybiegach? Dla mnie on tu bardzo pasował. Bo szczur potrzebuje przestrzeni - zarówno w klatce jak i na wybiegach. To wspólny temat.

AngelsDream napisał/a:
Szczury średnio żyją trochę ponad dwa lata.
Mi wychodziło 2 i kropka. Nic ponad :|

Generalnie w obecnej formie jest to dla mnie znacznie bardziej czytelne.
Fragment dotyczący wetów jest moim zdaniem w porządku, musimy uważać na to co piszemy, żeby dotrzeć z ulotkami do lecznic. Jeśli ktoś dotrze na forum szybko dowie się, że szczurzy wet to podstawa. Ważniejsze jest obecnie dotrzeć w ogóle to tych ludzi.

radzioo81, pogadaj z pszczółką, ona ma koncepcję zdjęć. Weta moim zdaniem nie trzeba fotografować, na fotkę dla diety pewnie też nie będzie miejsca na ulotce (jest jedna strona na oba tematy, więc jeżeli coś się zmieści to fotka diety będzie lepsza).

AngelsDream - Czw Mar 07, 2013 01:06

Pyl, wypadł do wstępu.
Pyl - Czw Mar 07, 2013 01:12

AngelsDream, a gdzie jest ten wstęp? Znaczy się gdzie chcemy go umieścić? Bo widzę, że tekst jest, tylko muszę go gdzieś "uporządkować". Mają być takie samotne dwa zdania?

/Edit
No i jeszcze mi "tytułu" (hasła przewodniego?) dla całej ulotki brakuje. W wizualizacji coś tam napisałam, ale to raczej po to, żeby było widać czcionkę.

/Edit
Warto dodać, że szczur nie nadaje się na prezent.
Może wspomnieć, przy stadności, że istnieją dobre zasady łączenia?

AngelsDream - Czw Mar 07, 2013 01:24

Pyl napisał/a:
Znaczy się gdzie chcemy go umieścić?

Nie wiem, gdzie chcemy. Układ tekstu to w przypadku takich tworów nie moja bajka.

Jeśli będę mogła, jutro popracuję nad rozwinięciem.

Pyl - Czw Mar 07, 2013 01:25

AngelsDream, :kwiatek:
Starsza Pani - Czw Mar 07, 2013 10:46

Karena napisał/a:
Cytat:
Szczury średnio żyją trochę ponad dwa lata. To raczej chorowite, a przez to drogie w utrzymaniu zwierzęta.

ja bym bardziej napisała, że:

"(...) To potencjalnie chorowite, a przez to kosztowne w utrzymaniu zwierzęta."
Drogie nie brzmi tu dobrze.

Ale przekaz mi się podoba. Jasno, zwięźle i na temat.
A może by dodać, że mamy na forum nawet listę polecanych weterynarzy szczurzych?

"Potencjalnie chorowite" brzmi zrozumiale tylko dla tych, którzy mieli sporo szczurów i wiedzą co znaczy słowo "potencjalnie" :wink: .
Może jakoś tak:
Szczury żyją zazwyczaj do 2,5 roku (wiem że przesadzam, ale to łatwiej zrozumieć). Wiele z nich w ciągu swojego życia choruje, więc należy się liczyć z wydatkami na wizyty u weterynarza. Wbrew obiegowym opiniom (albo Z tego właśnie powodu) szczur nie jest zwierzęciem tanim w utrzymaniu.
Listę polecanych weterynarzy z całej Polski specjalizujących się w leczeniu gryzoni znajdziesz na forach.

Dołożyłabym do ulotki info o tym jakie szczury są fajne i zdjęcia brojących szczurów (np na ostatniej stronie ulotki zdjęcia szczurów czy verbatimy z właścicieli z nickami z forum), tak, żeby zmiękczyć suche twarde informacje z ulotki. I żeby zachęcić do wejścia na forum.

L. - Czw Mar 07, 2013 11:23

Starsza Pani napisał/a:
Szczury żyją zazwyczaj do 2,5 roku (wiem że przesadzam, ale to łatwiej zrozumieć). Wiele z nich w ciągu swojego życia choruje, więc należy się liczyć z wydatkami na wizyty u weterynarza. Wbrew obiegowym opiniom (albo Z tego właśnie powodu) szczur nie jest zwierzęciem tanim w utrzymaniu.
Listę polecanych weterynarzy z całej Polski specjalizujących się w leczeniu gryzoni znajdziesz na forach.

O to brzmi o wiele lepiej.
Ale ja bym zostawiła, że około 2,5, bo do to tez kłamstwo.
Szczury różnie żyją - zależy przede wszystkim od ich pochodzenia, ale także o naszego farta.

Pyl - Czw Mar 07, 2013 11:56

L., ale "zazwyczaj do 2.5 roku" to nie jest kłamstwo. A pisać, że żyją około 2.5 roku, gdy żyją średnio 2 lata?!? To już statystyka ;)
L. - Czw Mar 07, 2013 15:02

Pyl, to moje mioty sa powyżej średniej statystycznej. :p

nie no okej, "zazwyczaj do" brzmi okej, ja się chyba skupiłam na tym "do".

Kasik - Czw Mar 07, 2013 16:29

To może po prostu napisać "żyją zazwyczaj 2-2,5 roku"? :P
AngelsDream - Czw Mar 07, 2013 16:56

Kolejna wersja:

Cytat:
WSZYSTKO, CO CHCESZ WIEDZIEĆ O SZCZURACH

Szczury to zwierzęta aktywne, ciekawskie oraz wymagające odpowiedniej dawki ruchu – także wybiegów. Wybiegi powinny odbywać się zawsze pod Twoim nadzorem, najlepiej tam, gdzie szczury nie będą miały dostępu do kabli lub miejsc, z których nie będziesz w stanie ich wyjąć.
Zanim przygarniesz szczury pod swój dach, kup odpowiednio dużą klatkę wraz z koniecznym wyposażeniem, zapas ściółki oraz jedzenia.

SZCZURY SĄ STADNE

Szczury są zwierzętami stadnymi, co oznacza, że trzeba posiadać dwa lub więcej jednej płci. Nie wierz w mity, według których samotny szczur lepiej się oswaja.
Jeśli nie masz warunków na przynajmniej dwa szczury, zrezygnuj ze szczurów na rzecz zwierząt, które nie wymagają towarzystwa swojego gatunku.
Pamiętaj także, że szczury rozmnażają się przez cały rok, a w jednym miocie, po trzech tygodniach ciąży, samica może urodzić nawet dwadzieścia młodych. Z tego powodu NIE trzymaj samców szczurów z samicami.

Klatka szczurów powinna być odpowiednio duża. Minimalne wymiary klatki dla dwóch szczurów to 70/40/70 centymetrów. Żaden wymiar klatki nie może być mniejszy niż 40 centymetrów.
Klatka, oprócz odpowiedniego rozmiaru, powinna także zostać urządzona w sposób zapewniający szczurom jednocześnie bezpieczeństwo i miejsca do odpoczywania czy zabawy.

SZCZURY WYMAGAJĄ ODPOWIEDNIEJ DIETY

Szczury to zwierzęta wszystkożerne, jednak wbrew obiegowej opinii ich jadłospis powinien być starannie zaplanowany.
Podstawą prawidłowej diety szczurów powinny być ziarna zbóż oraz inne produkty zbożowe, świeże i suszone warzywa, jak również zioła, owoce oraz niewielka ilość nietłustego mięsa.
Produkty przyprawione, solone, znacznie przetworzone, jak również słodycze czy kawa lub alkohol NIE mogą być podawane szczurom.

SZCZURY WYMAGAJĄ OPIEKI WETERYNARZA SPECJALIZUJĄCEGO SIĘ W LECZENIU GRYZONI

Szczury zazwyczaj żyją nieco ponad dwa lata. W ciągu tego czasu mogą często chorować, więc wbrew powszechnej opinii, nie są to zwierzęta tanie w utrzymaniu.
Aby Twoje szczury jak najdłużej cieszyły się dobrym zdrowiem oraz były leczone i diagnozowane w odpowiedni sposób, zawczasu zadbaj o kontakt do weterynarza specjalizującego się w leczeniu chorób gryzoni.
Listę polecanych weterynarzy znajdziesz na forach internetowych.
http://forum.szczury.biz/
http://szczury.org/

SZCZURY – SKĄD JE WZIĄĆ?

Podobnie jak w przypadku innych zwierząt domowych, czyli psów i kotów, szczury możemy adoptować od osób prywatnych lub stowarzyszeń albo kupić w hodowlach Ważne, aby umieć odróżnić prawdziwą hodowlę, sprzedającą zwierzęta z rodowodem i udokumentowanym pochodzeniem od pseudohodowli.
Jeśli masz wątpliwość, czy kupujesz szczura z hodowli, zapytaj o numer rejestracyjny hodowli lub sprawdź w spisie hodowców.
Legalnie działającym na terenie Polski związkiem hodowców szczurów jest SHSRP i na jego stronie http://shsrp.pl/ można znaleźć spis legalnych hodowli.

SZCZURY – SKĄD CZERPAĆ INFORMACJE?

Dostępne na rynku książki, które są poradnikami chowu szczurów, często zawierają informacje przestarzałe lub pomijają istotne kwestie.
Z tego powodu, jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o szczurach, szukasz porady albo pragniesz podzielić się swoimi spostrzeżeniami, warto udać się na jedno z dwóch ogólnopolskich forów dotyczących szczurów.
Dzięki rozmowom z doświadczonymi opiekunami szczurów możesz także upewnić się, że szczury to zwierzęta właśnie dla Ciebie.

Pyl - Czw Mar 07, 2013 17:41

AngelsDream napisał/a:
Hm... ja tam chcę wiedzieć znacznie więcej. I chcę, żeby posiadacze szczurów wiedzieli więcej ;)
Czy to ma być tytuł rozdziału czy całej ulotki?

Będę też monotematyczna - czy ktoś ma jakiś pomysł co zrobić ze "wstępem". Gdzie go umieścić? Ja nie mam koncepcji jak go "wcisnąć" graficznie.

Również uznaję, że podawany rozmiar klatki jest odstraszający. Walczmy o realistyczne cele. 40*50*70 będzie realne - lepiej jak ktoś zmieni swoje 20*30*40 na 40*50*70 niż nie zmieni, bo uzna nas za fanatyków. Można to sformułować tak, żeby wynikało z tego, że to minimalnie minimalny rozmiar klatki.

Jeśli starczy miejsca może warto było by w punkcie o wecie napisać jedno zdanie o typowych chorobach szczurów (np. często atakują je pasożyty, chorują na zapalenie płuc oraz nowotwory) i tym, że nie wolno z tym zwlekać.
Nie mam na myśli pełnej listy chorób, ale to z czym posiadacz pierwszego szczurka ze sklepu może mieć problem.

Pytanie - czy dublować linki do forum w rozdziale o wetach i w źródłach informacji?

AngelsDream napisał/a:
SZCZURY – SKĄD JE WZIĄĆ?
Jakoś mi "nie brzmi" ten tytuł. Jest taki "sztywny". Nie umiem powiedzieć dlaczego, ale "nie porywa". Może ktoś ma jakiś pomysł na lżejszy/bardziej nośny tytuł rozdziału?

AngelsDream napisał/a:
zapytaj o numer rejestracyjny hodowli
Myślisz, że Amusia nie da rady podać jakiegokolwiek numerka? Zostawiłabym tylko sprawdzenie w spisie hodowców.

L., co z tekstem o SHSRP? Na razie na potrzeby wizualizacji wzięłam sobie fragment z Waszej ulotki, ale looknij proszę i daj znać co chcecie umieścić.

AngelsDream - Czw Mar 07, 2013 17:50

Pyl napisał/a:
czy całej ulotki?

Roboczy całej.

Wymiary klatki podałam zgodnie z instrukcją ze spotkania. Cyferki, jakie wybierzecie, to już inna sprawa. Można to dowolnie edytować.

[ Dodano: Czw Mar 07, 2013 17:53 ]
Kolejna wersja:

Cytat:

ZANIM SZCZURY

Szczury to zwierzęta aktywne, ciekawskie oraz wymagające odpowiedniej dawki ruchu – także wybiegów. Wybiegi powinny odbywać się zawsze pod Twoim nadzorem, najlepiej tam, gdzie szczury nie będą miały dostępu do kabli lub miejsc, z których nie będziesz w stanie ich wyjąć.
Zanim przygarniesz szczury pod swój dach, kup odpowiednio dużą klatkę wraz z koniecznym wyposażeniem, zapas ściółki oraz jedzenia.

SZCZURY SĄ STADNE

Szczury są zwierzętami stadnymi, co oznacza, że trzeba posiadać dwa lub więcej jednej płci. Nie wierz w mity, według których samotny szczur lepiej się oswaja.
Jeśli nie masz warunków na przynajmniej dwa szczury, zrezygnuj ze szczurów na rzecz zwierząt, które nie wymagają towarzystwa swojego gatunku.
Pamiętaj także, że szczury rozmnażają się przez cały rok, a w jednym miocie, po trzech tygodniach ciąży, samica może urodzić nawet dwadzieścia młodych. Z tego powodu NIE trzymaj samców szczurów z samicami.

Klatka, oprócz odpowiedniego rozmiaru, powinna także zostać urządzona w sposób zapewniający szczurom jednocześnie bezpieczeństwo i miejsca do odpoczywania czy zabawy.

SZCZURY WYMAGAJĄ ODPOWIEDNIEJ DIETY

Szczury to zwierzęta wszystkożerne, jednak wbrew obiegowej opinii ich jadłospis powinien być starannie zaplanowany.
Podstawą prawidłowej diety szczurów powinny być ziarna zbóż oraz inne produkty zbożowe, świeże i suszone warzywa, jak również zioła, owoce oraz niewielka ilość nietłustego mięsa.
Produkty przyprawione, solone, znacznie przetworzone, jak również słodycze czy kawa lub alkohol NIE mogą być podawane szczurom.

SZCZURY WYMAGAJĄ OPIEKI WETERYNARZA SPECJALIZUJĄCEGO SIĘ W LECZENIU GRYZONI

Szczury zazwyczaj żyją nieco ponad dwa lata. W ciągu tego czasu mogą często chorować, więc wbrew powszechnej opinii, nie są to zwierzęta tanie w utrzymaniu. Typowe choroby szczurów to m.in. zapalenia płuc, nowotwory, zapalenia ucha oraz choroby serca.

Aby Twoje szczury jak najdłużej cieszyły się dobrym zdrowiem oraz były leczone i diagnozowane w odpowiedni sposób, zawczasu zadbaj o kontakt do weterynarza specjalizującego się w leczeniu chorób gryzoni.
Listę polecanych weterynarzy znajdziesz na forach internetowych.

SZCZURY – SKĄD JE WZIĄĆ?

Podobnie jak w przypadku innych zwierząt domowych, czyli psów i kotów, szczury możemy adoptować od osób prywatnych lub stowarzyszeń albo kupić w hodowlach Ważne, aby umieć odróżnić prawdziwą hodowlę, sprzedającą zwierzęta z rodowodem i udokumentowanym pochodzeniem, od pseudohodowli.

Legalnie działającym na terenie Polski związkiem hodowców szczurów jest SHSRP i na jego stronie http://shsrp.pl/ można znaleźć spis legalnych hodowli.

Dostępne na rynku książki, które są poradnikami chowu szczurów, często zawierają informacje przestarzałe lub pomijają istotne kwestie.
Z tego powodu, jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o szczurach, szukasz porady albo pragniesz podzielić się swoimi spostrzeżeniami, warto udać się na jedno z dwóch ogólnopolskich forów dotyczących szczurów.
Dzięki rozmowom z doświadczonymi opiekunami szczurów możesz także upewnić się, że szczury to zwierzęta właśnie dla Ciebie.

Pyl - Czw Mar 07, 2013 18:12

Mam informację od quag od organizatorów targów - szacują liczbę osób wizytujących na 5 tysięcy :)
Gorzej będzie z miejscem na plakaty, ale będę jeszcze to wyjaśniać.

Mao - Czw Mar 07, 2013 19:23

Pyl napisał/a:
Będę też monotematyczna - czy ktoś ma jakiś pomysł co zrobić ze "wstępem". Gdzie go umieścić? Ja nie mam koncepcji jak go "wcisnąć" graficznie.

Zakładam, że to jest wstęp:

Jeśli odpowiednio zaprojektowałoby się pierwszą stronę ulotki (okładkę :P ) i odpuścilibyśmy sobie we wstępie to, co podkreśliłam (umieściłabym to przy okazji klatek), można by go właśnie dać na pierwszą stronę. W tej sytuacji skasowałabym nagłówek "Zanim szczury" (zresztą nawet jakby mój pomysł nie przeszedł, to i tak jakoś mi tak nie pasuje - to może zostać moim zdaniem bez tytułu).

Pyl napisał/a:
Jakoś mi "nie brzmi" ten tytuł. Jest taki "sztywny". Nie umiem powiedzieć dlaczego, ale "nie porywa". Może ktoś ma jakiś pomysł na lżejszy/bardziej nośny tytuł rozdziału?

Inne tytuły porywają? ;) Moim zdaniem są konkretne i tak jest OK. Jedyny inny pomysł, jaki bym miała, to "Gdzie kupić szczury" - chyba, że musimy koniecznie w nagłówku zasugerować, że kupować ich wcale nie trzeba.

Nie dublowałabym adresów for, bo to troszkę może trącić ich wciskaniem, a nie poleceniem ;) Ja bym to widziała tak:

Cytat:

Z tego powodu, jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o szczurach, szukasz porady albo pragniesz podzielić się swoimi spostrzeżeniami, warto udać się na jedno z dwóch ogólnopolskich forów dotyczących szczurów. Znajdziesz na nich również listę polecanych weterynarzy.

Edit: tu nagłówek mógłby brzmieć "Szczury - gdzie dowiem się więcej?", jeśli by ktoś myślał nad jego zmianą.
Przy okazji - czemu w "Szczury - skąd je wziąć" nie ma nic o tym, że lepiej unikać sklepów zoologicznych?