To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Leczenie - Kłopoty skórne

maris - Wto Sie 28, 2012 12:32

Lori miała brodawkę. Raz ją wymroziliśmy, ale odrosła, więc daliśmy temu spokój.
Czy to coś takiego?

https://picasaweb.google.com/lh/photo/0wwSHJ01MKT09Y9e4_06AdMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/UMLb4iKz7e4lZlIDnZ4ymdMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

Layla - Wto Sie 28, 2012 13:20

maris, identyczne niemal. Widziałam foty pszczółki, ale to nie to, te u Ciebie oddają problem. Spróbuję z wymrażaniem, może nie odrośnie.
smeg - Wto Sie 28, 2012 13:50

U mojej Beni też coś takiego wyrosło kilka dni temu - najpierw było przyklejone do noska na płasko, jak jakiś strupek, a potem zaczęło odstawać jak kurzajka. Też byłam przekonana, że to porfiryna, bo ostatnio dużo jej się u niej wydziela, ale nie daje się zmyć ani zdrapać. Dziwne.

EDIT: Uff, jednak Beni samo to odpadło :P Czyli to nie była raczej żadna kurzajka.

Layla - Czw Sie 30, 2012 09:46

Brodawka wyschła i odpadła, został tylko różowy ślad, jakby blizna O_o
AngelsDream - Czw Sie 30, 2012 09:49

Layla, a może to ugryzienie jakiegoś owada? :roll:
Layla - Czw Sie 30, 2012 10:28

AngelsDream, właśnie tak mi nie wyglądało. W ogóle dziwne, że Beni i Sezamkowi odpadło, oni mieszkali kilka dni w jednym pokoju, może jakieś wirusowe?
AngelsDream - Czw Sie 30, 2012 10:43

Layla napisał/a:
może jakieś wirusowe?

Możliwe.

Ebia - Czw Lis 01, 2012 14:13

Nie wiem, czy w dobrym temacie lokuję pytanie

Jak długo po drugiej dawce invermektyny zaaplikowanej z powodu świerzbu należy czekać z łączeniem? Wiem, że często podaje się 3 dawki, ale w przypadku mojej nowej szczurzycy był to lekki świerzb (wetka przy 5 próbkach sierści wziętej z miejsc strupków znalazła tylko jedno jajo świerzbowca i żadnego dorosłego osobnika) i zastanawiam się, czy już po drugiej dawce mogę łączyć (szczurka źle znosi samotność, jest osowiała, wystraszona i prawie się nie rusza). Samych strupków również nie było dużo i znajdowały się tylko na głowie i grzbiecie. Teraz prawie wszystkie ładnie się już zagoiły (rano minęła 7 doba od zaaplikowania pierwszej dawki, w poniedziałek będzie podana kolejna).

Kasik - Czw Lis 01, 2012 14:17

Ebia, według mnie możesz łączyć, tylko po prostu może podaj profilaktycznie i pozostałym szczurkom jedną dawkę na kark dla bezpieczeństwa.
Ebia - Czw Lis 01, 2012 14:24

Kasik, ok, dzięki za podpowiedź ;)

Zastanawiam się jeszcze, przez jaki czas po drugiej dawce należy kontynuować codzienne sprzątanie klatki? (wetka coś mówiła, że 3 dawka raczej nie będzie potrzebna). Myślicie, że ok tydzień wystarczy? Nie chciałabym czegoś zaniedbać

smeg - Czw Lis 01, 2012 16:58

Hm, ja przy kuracji ivermektyną nie sprzątam codziennie, tylko tuż po podaniu każdej dawki, przed włożeniem szczura do klatki.
Kasik - Czw Lis 01, 2012 19:11

Ja tuż po podaniu i następnego dnia rano.
Ninek - Czw Lis 01, 2012 19:45

Ja od zawsze robie tak, że podaje ivermektyne i po ok 12 godzinach sprzątam klatke (zazwyczaj wieczorem kropie, rano sprzątam).

Grażyna dostała już 3 dawki i strupy nadal są. Strasznie zapuszczona była i świerzb koszmarnie zaawansowany (skórny, nie uszny), ale nie spodziewałam sie, że po 3 dawce nadal będzie tyle strupów...

Ebia - Czw Lis 01, 2012 20:48

Super, że napisałyście, bo ja do tej pory sprzątałam klatkę codziennie wieczorem. Szorowałam biurko po którym biegała. Oczywiście dla nowego ogona takie rozwiązanie było bardzo stresujące. Dzisiaj wymienię jej tylko ręczniki papierowe. Mam nadzieję, że poczuje się pewniej. A czy w przypadku wszołów sprzątanie konieczne jest codziennie? (chcę się upewnić "na zaś", bo ich u siebie nie miałam)
Dochodzi u mnie jeszcze kwestia finansowa. Nowa trochę szarpnęła mnie po kieszeni za wizytę u weta i nie wiem, czy będę mogła pozwolić sobie na dwie dodatkowe dawki invermektyny - zapobiegawcze - dla moich dziewczyn, żeby zacząć łączyć wcześniej. Jeśli nie dam rady ich zakupić, to ile radzicie czekać z dołączeniem nowej do stada po drugiej dawce?

susurrement - Czw Lis 01, 2012 21:18

Ebia, ivermektyna jest tanim lekiem i nie zużywa się jej wiele (dosłownie kilka kropli) także finansowo nie powinno Cię to obciążyć.