Zachowanie, psychika i oswajanie - Co gryzą i niszcza szczury? Dlaczego?
kasia_123 - Czw Lis 23, 2006 10:09 Temat postu: Co gryzą i niszcza szczury? Dlaczego? w wakacje pod moją nieobecność szczury wygryzły w poręczy sofy dziure na 2 pięści...nawet pianke wygryzły hehe...moja mama się bardzo zezłościła ale to ona podsuneła za blisko klatke
Elbereth - Czw Lis 23, 2006 18:21
A moje sobie zorganizowały digging box w doniczce z nowym kwiatkiem .
Katie - Pią Lis 24, 2006 20:14
Cytat: | A moje sobie zorganizowały digging box w doniczce z nowym kwiatkiem . |
Pewnie pomyślały, że to dla nich taki mały prezencik
Mój Seth ciągle zasikuje mi pilota od telewizora...
Nie wtedy, kiedy akurat po nim przechodzi, czy coś. Kiedy on WIDZI pilota, zaczyna jak najszybciej biec w jego kierunku, a potem po nim przebiega kilka razy, sikając Kiedy pilot jest poza zasięgiem tego wariata, on potrafi przeskoczyć pół metra w bok czy w górę, żeby się do niego dostać i zasikać... Tylko TEGO konkretnego pilota. Żadnego innego. Wredota jedna
Chesti - Pią Lis 24, 2006 22:21
Wow Katie...
Ja myślałam, że tylko moje paskudy tak mają, serio. Z tym, że one nie potrafią się oprzeć żadnemu pilotowi Leją na wszystkie, aż miło.
Zawsze mnie zastanawiało DLACZEGO... nie wiesz może?
Azi - Sob Lis 25, 2006 00:02
Moim zdaniem ze względu na plastikowy zapach pilota moje tak samo (mimo, ze samiczki), szczegółnie Nessa, może nie tak natarczywie, niemniej za punkt honoru obiera sobie obsikanie go... Komórki traktują w ten sam sposób i najchętniej jeszcze by klawisze rozbebeszyły
helen.ch - Sob Lis 25, 2006 10:40
Katie, upłakałam się ze smiechu, moje zasikują tylko komórki naszych gości, no i mężowego laptopa (nagminnie)... cos w tym musi być...
Sileas - Sob Lis 25, 2006 11:30
A mnie się wydaje... że po prostu i pilot, i komórka.. i laptop mają bardzo swoisty nasz zapach. Przecież ciągle to trzymamy, czasem nam się ręka spoci czy coś. Więc szczur może traktować tą rzecz jak.. jakąś część nas, w końcu pachnie tak samo - i to jeszcze jak intensywnie. Albo chce żeby pachniało też nim - skoro my "znaczymy" te rzeczy, to one też chcą.. Ot, taka moja teoria
Katie - Sob Lis 25, 2006 13:22
Wy się śmiejecie, a ja muszę pilota pod poduszką trzymać, kiedy szczury biegają
I chyba coś w tym wszystkim jest... Jakby to przemyśleć, to tego pilota używa cała rodzina +goście, a reszty praktycznie tylko ja z tatą. Czyli Seciątko próbuje zasikać jak największą liczbę osób za jednym razem
Mnie to osobiście nawet nie przeszkadza, póki przyciski działają
Komórki chłopców nie pociągają, widać to konserwatyści
I tak wspólnymi siłami chyba właśnie rozwiązaliśmy zagadkę olewania pilotów
A, Seth lubi jeszcze wskakiwać na ludzi kiedy biega wolno Pociągają go też goście, którzy się go boją Jest niesamowicie wysportowany, przeskakuje bez problemu z kanapy i łapie się koszulki Albo skacze z podłogi i wdrapuje się po nogawce dopóki nie znajdzie się na ramieniu
Ogólnie on ma ADHD i aż strach się go bać
A jedyną ciekawą rzeczą, jaką robi Dracon, to spadanie. Spadanie zawsze i wszędzie, ze wszystkiego. Doprowadza mnie tym powoli do załamania nerwowego Boję się, że sobie coś w końu zrobi... Jak to jest, że potrafi spaść w szczelinę mającą 10cm? Podobno szczury mają wspaniały zmysł równowagi... W takim razie Dracon jest ogoniastym chomikiem
AngelsDream - Sob Lis 25, 2006 19:24
Szczurki widać mają najwiekszą zabawę z ludzi - naszego strachu, radości czy oburzenia. Przecież nic tak nie smakuje, jak opracie kanapy
Elbereth - Nie Lis 26, 2006 15:50
AngelsDream napisał/a: | Przecież nic tak nie smakuje, jak opracie kanapy |
Co do smaku różnych rzeczy nie przeznaczonych dla szczurzych zębów, to jest taka zasada - im droższe, bardziej ulubione i bardziej potrzebne, tym lepsze .
Asaurus - Nie Lis 26, 2006 16:41
Raczej tutaj chodzi o pole elektromagnetyczne emitowane przez urządzenia elektryczne. Nawet najsłabsze fale wzbudzają prąd elektryczny na wąsach szczura które wiadomo, że są bardzo wrażliwe. Dlatego tak nie lubią kabli a wiedzą, że jak przegryzą to przestanie działać. Urządzenia takie jak pilot czy komórka a w szczególności notebook takich fal emitują najwięcej więc szczury ich nie lubią.
Teoria o zapachu człowieka na pilocie czy komórce jest interesująca ale przecież kabli nie trzymamy w rękach co chwilę więc tam nie ma tak intensywnego naszego zapachu jak na komórce czy pilocie.
Nisia - Pon Lis 27, 2006 16:45
Asaurus, a to dlaczego moje lubują się w gryzieniu kabli, przez które nie płynie prąd?
Katie napisał/a: | a ja muszę pilota pod poduszką trzymać |
Rotfl! Czego to nie robimy "bo mamy szczury". Moja pościel rezyduje w szafie, bo mam poduszkę z pierza i Henia uwielbia polować na te piórka. Oczywiście, wcześniej wygryzając gustowne dziurki.
Asaurus - Pon Lis 27, 2006 18:55
Nisia napisał/a: | Asaurus, a to dlaczego moje lubują się w gryzieniu kabli, przez które nie płynie prąd? |
Wytłumaczenie jest proste: Kabel nie podłączony do prądu działa jak antena w której indukuje się prąd z fal elektromagnetycznych, których jest bardzo dużo w naszym świecie. Także nawet w odłączonym kablu płynie bardzo słaby prąd elektryczny, który "kopie" szczury po wąsach.
Elbereth - Wto Lis 28, 2006 15:23
Nisia napisał/a: | Czego to nie robimy "bo mamy szczury". |
Ja tam już się przyzwyczaiłam i dla mnie pościel z dziurkami albo koszulka z ażurowym kawałkiem na plecach to normalka.
BTW to nam się oftop robi . Miało być o zabawkach, a jest o tym, co szczury gryzą i dlaczego ...
Asaurus - Wto Lis 28, 2006 19:52
Z drugiej strony patrząc dla szczura to co gryzie (oprócz jedzenia) jest zabawką.
W klatce naszych maluchów stoi teraz tekturowe pudełko po butach. Świetna zabawka jeśli można by to tak nazwać. Wygryzły tylne wyjście i cały spód i zrobiły sobie z tektury wygodne legowisko. Problem polega na tym, że "bawią" się nią w nocy nie w dzień, strasznie hałasując. Wczoraj musiałem pogonić towarzystwo bo się nie dało spać.
Ogólnie 3 szczury to bardzo skuteczna niszczarka wszelkich niepotrzebnych przedmiotów. A ile przy tym zabawy Dodatkowy plus to taki, że jak się wyżyją na takim pudle to nie rzucają się z zębami do cenniejszych przedmiotów.
|
|
|